آشنایی با انواع تست شنوایی سنجی که اغلب از آنها برای نوزادان استفاده می شود
- توضیحات
- نوشته شده توسط Super User
- دسته: blog
- بازدید: 701

تستهای بسیاری برای شنوایی سنجی وجود دارند؛ اما وقتی بحث به سلامت کودکان و نوزادان میرسد اهمیت همهچیز چند برابر میشود. ما در این مقاله قصد داریم تعدادی از تست ها که اغلب برای نوزادان استفاده میشوند را به طور تخصصیتر مورد بررسی قرار دهیم.
تست شنوایی سنجی ABR
تست شنوایی سنجی پاسخ ساقه مغز (Auditory Brainstem Respons یا به اختصار ABR) یک تست امن و بدون درد است که بیبند اعصاب شنوایی و مغز چگونه به صداها واکنش نشان میدهند. این موضوع به متخصصان در این زمینه این امکان را میدهد که با توجه به اطلاعات به دست آمده وضعیت مشکلات شنوایی را رصد کنند. چه زمانی باید از این تست استفاده کرد؟ اصولا وقتی کودک و نوزاد در تستهای اولیه شنوایی رد میشود و یا سنش به حدی کم است که امکان استفاده از تستهای معمول برای او وجود ندارد، از تست شنوایی سنجی ABR استفاده میشود.
در ABR متخصص شنوایی سنجی ایرفونهای کوچکی را روی گوش نوزاد قرار میدهد و همزمان الکترودهای نرمی روی پیشونی او گذاشته میشود. صداهای کوچک و کلیکهای کوتاه از طریق ایرفون وارد گوش میشوند و الکترودها که حکم سنسور را دارند میبینند که مغز و اعصاب شنوایی به این صداها چگونه پاسخ میدهند. این تست بین یک تا دو ساعت طول میکشد و چند هفته بعد از آن نتایج تفصیلی و کامل توسط پزشک به شما ارائه داده میشود. ABR کاملا امن است و هیچ درد، آسیب و یا عوارض جانبی برای کودک دلبند شما ندارد.
تست اتوآکوستیک - OAE
این تست otoacoustic emission و یا به اختصار OAE نام دارد. هدف اصلی از انجام این تست آزمایش کردن و بررسی وضعیت حلزونی گوش است. در این تست توسط دستگاه مخصوص که روی گوش نوزاد قرار میگیرد صداهای بسیار ضعیفی که توسط گوش داخلی تولید میشود، ضبط شده و مورد آزمایش قرار میگیرند. نتایج این تست نشان میدهد که آیا گوش نوزاد عملکرد خوبی دارد یا خیر. OAE هیچ نیازی به دریافت نشانه از بیمار ندارد و کار کاملا توسط دیتاها و صداهای به دست آمده انجام شده و حتی اگر نوزاد و کودک در خواب باشند نیز این کار پیش خواهد رفت.
تست OAE برای افراد معلولی که قابلیت واکنش نشان دادن به صداهای تولید شده در دیگر تستها را ندارند نیز بسیار مناسب است. اساس و پایه این تست این است که یک حلزونی سالم و نرمال نه تنها صداها را دریافت میکند؛ بلکه صداهایی با شدت و فرکانس فوقالعاده کم نیز تولید میکند و این موضوع باعث میشود که دستگاه ادیومتری به کار گرفته شده روی گوش این صدا را ضبط کرده و با توجه به آن در مورد مشکلات شنوایی بیمار تصمیم گرفته شود.
تست کورتیکال شنوایی
تست کورتیکال شنوایی (cortical auditory evoked potential یا به اختصار CAEP) یکی از جدید و مدرنترین راههای تشخیص مشکلات شنوایی است. تاکنون اکثر تستهایی که خدمت شما معرفی کردیم بیشینهای بین 50 تا 100 سال دارند؛ ولی عمر این تست تقریبا 20 سال است. به طور ساده این تست بخش شنوایی مغز برای اطلاعات مربوط به شنوایی مطالعه میکند. مهمترین ویژگی این تست این است که میتوان آن را در حالی که نوزاد شما سمعک روی گوش خود دارد انجام داد. پتانسیلهای برانگیخته سیگنالهای الکتریکی بسیار کوچکی هستند که توسط بخش شنوایی مغز تولید میشوند. پاسخهای مغز ضبط میشوند. امکان ثبت این واکنشهای از طریق سطح سر وجود دارد. یکی سری صداها مثل m ،g و t توسط یک اسپیکر در رنجهای مختلف صدا تولید میشوند و واکنشهای برانگیخته مغز توسط الکترودهای روی سطح سر ضبط شده و توسط کامپیوتر آنالیز میشوند.
انجام این تست بین 1.5 تا 2 ساعت طول میکشد و فقط باید صبر کنید که سنسورها سرجایشان ثابت شوند، بعد از آن جریان الکتریسیته واردشان شده و پاسخهای بخش مرکزی مغز ضبط میشوند. جواب همان موقع قابل ارائه است ولی شاید به کمی مقایسه برای جواب واضحتر نیاز باشد.